11.1.11

Αναζήτηση

Σήμερα πρόσθεσα μια καινούργια σελίδα στο Γνωμικολογικόν: την Απευθείας Αναζήτηση.

Στη σελίδα αυτή, πληκτρολογώντας στο πλαίσιο Αναζήτησης ένα απόσπασμα από μια φράση ή μέρος από ένα όνομα, παρουσιάζονται, στην ίδια σελίδα, όλα τα γνωμικά του Γνωμικολογικού που περιέχουν τη φράση (είτε στο σώμα του γνωμικού είτε στο όνομα του συγγραφέα αλλά όχι στην περιγραφή της Κατηγορίας).
Παράδειγμα: Η φράση "Σαίξπ" θα φέρει στη σελίδα όλα τα γνωμικά του Σαίξπηρ αλλά και όλα τα γνωμικά που περιέχουν το "Σαίξπ".

Καιρό τώρα χρησιμοποιούσα ένα μικρό ψαχτήρι για να βλέπω στα γρήγορα το περιεχόμενο της database. Το βρήκα εξαιρετικά χρήσιμο για να βλέπω χωρίς πολλά κλικ αν υπήρχε κάποιο γνωμικό ήδη στη βάση δεδομένων.
Συνειδητοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για τους επισκέπτες του site. Ιδίως σε αυτούς που θέλουν να εντρυφήσουν στο περιεχόμενο του Ιστότοπου και όχι απλά να κάνουν ένα βιαστικό πέρασμα. Και αποφάσισα να κάνω το ψαχτήρι διαθέσιμο σε όλους και μάλιστα σε περίοπτη θέση στο μενού ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο.

Στο Γνωμικολογικόν υπάρχει ήδη μια "Αναζήτηση". Πρόκειται για το πλαίσιο που υπήρχε στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας, στην άκρη του οριζοντίου μενού. Αυτή όμως είναι αναζήτηση μέσω Google και είναι διαφορετική από το καινούργιο εργαλείο. Στην ίδια θέση έχω βάλει το καινούργιο εργαλείο που το θεωρώ πιο χρήσιμο για κάποιον που θέλει να ψάξει κάτι συγκεκριμένο. Η αναζήτηση Google διατηρείται αλλά είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από την καινούργια σελίδα Αναζήτησης, στην αριστερή στήλη.



Ο τρόπος που λειτουργεί η αναζήτηση μέσω Google είναι γνωστός: παρουσιάζεται μια σελίδα με links για όλες τις σελίδες που περιέχουν τις λέξεις που περιέχονται στο ερώτημα. Το 10% περίπου των επισκεπτών του site χρησιμοποιεί σήμερα αυτή τη δυνατότητα για αναζήτηση.

Η Απευθείας Αναζήτηση λειτουργεί διαφορετικά: Σε σχέση με το Google έχει το πλεονέκτημα ότι παρουσιάζει αμέσως όλα τα γνωμικά χωρίς να χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε στη σελίδα αναζήτησης του Google  για να επιλέγουμε κάθε φορά διαφορετική σελίδα ανάγνωσης. Πλεονεκτεί επίσης στο ότι παρουσιάζει αποτελέσματα ακόμα και αν οι λέξεις δεν είναι ολόκληρες.

Αντίθετα υστερεί από το Google στο ότι δεν ψάχνει τις Κατηγορίες και στο ότι ερευνά ολόκληρη τη φράση και όχι τις λέξεις μεμονωμένα. Έτσι, π.χ., η Απευθείας Αναζήτηση για τη φράση "ο αισιόδοξος ελπίζει" θα παρουσιάσει όλα τα γνωμικά που περιέχουν αυτούσια αυτή τη φράση. Θα αγνοήσει τη  γνωμικά που περιέχουν μόνο τη λέξη "αισιόδοξος" ή μόνο τη λέξη "ελπίζει" (αντίθετα με το Google) και δεν θα κάνει καμιά σύσταση αν υπάρχει ορθογραφικό λάθος ή τυχόν παραπλήσιες φράσεις.

Εν κατακλείδι, η αναζήτηση μέσω Google είναι προτιμότερη για τους casual επισκέπτες του site. Για τους ρέκτες των γνωμικών όμως που έχουν διάθεση να ψάξουν σε βάθος τη βάση δεδομένων, η Απευθείας Αναζήτηση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος.

No comments:

Post a Comment