5.1.11

Ευρετήριο Συγγραφέων

Μια σημαντική προσθήκη σήμερα στο Γνωμικολογικόν:

Μια νέα σελίδα δημιουργήθηκε. Το νέο Ευρετήριο Συγγραφέων. Η σελίδα αυτή θα αντικαταστήσει οσονούπω την υπάρχουσα σελίδα με τους Συγγραφείς και Προσωπικότητες.

Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μια επίφοβη αλλαγή . Η σημερινή σελίδα με τους Συγγραφείς είναι από τις κεντρικές και πιο δημοφιλείς σελίδες του Γνωμικολογικού. Είναι πάντα παρακινδυνευμένο να αλλάζει κανείς μια πετυχημένη σελίδα. Επιπλέον το νέο ευρετήριο  φοβάμαι ότι βγήκε πολύ πολύπλοκο και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Javascript,  και αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους browsers ή σε αργές συνδέσεις.
Θα δούμε.

Ο λόγος που αποφάσισα την αλλαγή της σελίδας είναι ότι το παλιό ευρετήριο είναι στατική σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε προσθήκη νέου συγγραφέα έπρεπε η προσθήκη στο ευρετήριο να γίνεται manually. Αυτό δεν είναι και τόσο τρομερό, αλλά σε ένα site όπως το Γνωμικολογικόν που εμπλουτίζεται συνέχεια και είναι, κατά κάποιο τρόπο,  textbook case για την Ajax, θα ήταν κρίμα να μην χρησιμοποιούμε ένα δυναμικό ευρετήριο, με άλλα λόγια ένα ευρετήριο που να είναι συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων και να παίρνει συνεχώς στοιχεία από αυτήν. Επιπλέον η νέα σελίδα δίνει τη δυνατότητα για  πιο διεισδυτική αναζήτηση συγγραφέων χρονολογικά, κατά προέλευση κλπ.

Πάντως πρέπει να πω ότι μου έβγαλε το λάδι. Η κατασκευή της συγκεκριμένης σελίδας αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αρχικά είχα υπολογίσει. Μου 'φαγε κανα μήνα, αλλά βέβαια μεσολάβησαν και οι γιορτές.
 Πιστεύω ότι άξιζε το κόπο αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχα και λίγο feedback επ' αυτού από τους φίλους του site. Ιδίως αν υπάρχουν προβλήματα στη χρήση, στο φόρτωμα ή σε οτιδήποτε άλλο.
Ευχαριστώ πολύ!

No comments:

Post a Comment