10.3.15

Συμβουλές για συγγραφείς από τον Στήβεν Κινγκ

stephen_kingΟ διάσημος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έχει γράψει βιβλία που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και που του αποφέρουν από δικαιώματα 17 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Στα απομνημονεύματά του ο Στίβεν Κινγκ μοιράζεται σημαντικές συμβουλές για το πώς να γίνει κανείς καλύτερος συγγραφέας:


1. Η πρώτη συμβουλή που δίνει στους επίδοξους συγγραφείς είναι να σταματήσουν να βλέπουν τηλεόραση και να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο. Όπως λέει ο διάσημος συγγραφέας, η τηλεόραση καταστρέφει τη δημιουργικότητα.
2. Να προετοιμαστείτε για περισσότερες αποτυχίες και κριτική από αυτή που μπορείτε να αντέξετε. Ο Στίβεν Κινγκ περιγράφει το να γράφει κανείς ένα βιβλίο με το να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με μπανιέρα... Και προσθέτει ότι «θα πρέπει να συνεχίσετε να γράφετε ακόμη και αν δεν έχετε πια διάθεση».
3. Μη χάνετε χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους. Όπως λέει «η αγένεια θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει».
4. Γράψτε πρώτα απ' όλα για τον εαυτό σας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι άρχισε να γράφει, επειδή του έδινε χαρά. Και, όπως λέει, αν κάτι σας κάνει χαρούμενους, θα το κάνετε για πάντα.
5. Ασχοληθείτε με ό,τι είναι πιο δύσκολο να γράψετε, καθώς, όπως υποστηρίζει, τα πιο σημαντικά πράγματα είναι και πολύ δύσκολο να ειπωθούν.
6. Όταν γράφετε, αποσυνδεθείτε από τον υπόλοιπο κόσμο. Το γράψιμο είναι μία απολύτως εσωτερική και προσωπική διαδικασία. Βάλτε το γραφείο σας σε μία γωνία του δωματίου και εξαλείψτε τους περισπασμούς, από τηλέφωνα έως ανοιχτά παράθυρα. Ο Στίβεν Κινγκ συμβουλεύει: Γράψτε με την πόρτα κλειστή, ξαναγράψτε με την πόρτα ανοιχτή.
7. Αποφύγετε τα επιρρήματα και τις μεγάλες παραγράφους.
8. Μην κολλάτε στη γραμματική. Σκοπός σας είναι να γοητεύσετε, δε σας απασχολεί η ακρίβεια.
9. Μάθετε την τέχνη της περιγραφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η περιγραφή ξεκινάει στη φαντασία του συγγραφέα, αλλά πρέπει να τελειώσει στο μυαλό του αναγνώστη».
10. Μην προδίδετε πολλές πληροφορίες.
11. Πείτε ιστορίες για πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί ο συγγραφέας, οι χαρακτήρες θα είναι πραγματικοί.
12. Να ρισκάρετε.
13. Να συνειδητοποιήσετε ότι δε χρειάζεστε ναρκωτικά για να γίνετε καλός συγγραφέας.

14.
Πάρτε το γράψιμό σας στα σοβαρά. Μπορείτε να πλησιάσετε τη διαδικασία με νευρικότητα, με ενθουσιασμό ή με απόγνωση. Κάντε το όπως νομίζετε, μην είστε όμως ανάλαφροι, τονίζει ο Στίβεν Κινγκ.
15. Να γράφετε κάθε μέρα. «Όταν ξεκινάω κάτι, δε σταματάω και δεν επιβραδύνω, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη», δηλώνει ο Στίβεν Κινγκ και εξηγεί ότι αν δε γράψει καθημερινά, τότε οι χαρακτήρες θα αρχίσουν να ξεφτίζουν στο μυαλό του.
16. Να τελειώσετε το πρώτο χειρόγραφο σε τρεις μήνες. Ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ γράφει 10 σελίδες την ημέρα. Μέσα σε τρεις μήνες, μπορεί να γράψει περίπου 180.000 λέξεις.

17.
Όταν τελειώσετε το γράψιμο, αποστασιοποιηθείτε. Ο Κινγκ προτείνει έξι εβδομάδες ανάρρωσης για να καθαρίσει το μυαλό.
18. Να έχετε τα κότσια να κόψετε τα κομμάτια που είναι βαρετά, ακόμη και αν τα αγαπάτε πολύ.
19. Να μείνετε παντρεμένοι, να είστε υγιείς και να κάνετε καλή ζωή. Ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ αποδίδει την επιτυχία του στην καλή του υγεία και το γάμο του, καθώς όπως λέει είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στη ζωή.