1.12.13

Ένα UFO στον Πλούταρχο

Οι «Βίοι Παράλληλοι» του Πλουτάρχου, στο βιβλίο για τον Λεύκολλο ή Λούκουλλο (αυτόν με τα Λουκούλλεια γεύματα) περιέχουν ένα παράξενο εδάφιο με σαφή αναφορά σε κάτι που σήμερα θα ονομάζαμε UFO ή επί το ελληνικότερο, Α.Τ.Ι.Α. (Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο)
Το κείμενο, αυτολεξεί, έχει ως εξής:

αλλ’ εξαίφνης του αέρος υπορραγέντος, ώφθη μέγα σώμα φλογοειδές εις μέσον των στρατοπέδων καταφερόμενων, το μεν σχήμα πίθω μάλιστα, την δε χρόαν αργύρω διαπύρω προσεοικός, ώστε δείσαντες αμφοτέρους το φάσμα διακριθήναι, τούτο μεν ουν φάσιν εν Φρυγία περί τας λεγομένας Οτρύας συμβήναι το πάθοςufo

και η μετάφραση:

ξαφνικά άνοιξε ο αέρας (ο ουρανός) και φάνηκε να κατεβαίνει με ορμή ανάμεσα στα [δύο αντιμαχόμενα] στρατόπεδα ένα μεγάλο σώμα σαν φλόγα, που έμοιαζε πολύ με πιθάρι στο σχήμα και με πυρακτωμένο ασήμι στο χρώμα, με αποτέλεσμα όταν είδαν το θέαμα αυτό και οι δύο [στρατοί] να φοβηθούν Λένε ότι αυτό έγινε στη Φρυγία [της Μικράς Ασίας] κοντά στις Οτρύες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τον Γ’ Μιθριδατικό πόλεμο, την παραμονή της μάχης της Κυζίκου το 74 π.Χ., ανάμεσα στους Ρωμαίους και τον βασιλέα του Πόντου Μιθριδάτη Στ’ (τον “Ευπάτορα”) και ενώ οι δύο στρατοί είχαν παραταχθεί για μάχη. Όταν είδαν το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενα, οι αντίπαλοι φοβήθηκαν και δεν συγκρούστηκαν, η μάχη όμως έγινε κανονικά την επόμενη μέρα.


Προσωπικά, θεωρώ αυτήν την περιγραφή σαν την πιο αξιόπιστη και έγκυρη αναφορά για UFO που έγινε ποτέ. O Πλούταρχος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ιστορικούς όλων των εποχών. Οι εξιστορήσεις του θεωρούνται ότι είναι  αμερόληπτες, απαλλαγμένες από υπερβολές και ότι απεικονίζουν πιστά τα γεγονότα παρά τη μεγάλη χρονική απόσταση που τον χώριζε από αυτά.

Το γεγονός ότι ο περιγράφει ξερά το συγκεκριμένο περιστατικό -όπως λ.χ. θα περιέγραφε τις καιρικές συνθήκες- χωρίς να αποπειράται να δώσει κάποια μεταφυσική ή αυθαίρετη εξήγηση, ενισχύει, νομίζω, την αληθοφάνεια της περιγραφής.
Θα μπορούσε πολύ εύκολα ο Πλούταρχος να αποδώσει το φαινόμενο σε παρέμβαση των θεών. Αλλά ο Πλούταρχος, παρόλο που σταδιοδρόμησε σαν αρχιερέας στους Δελφούς επί 30 χρόνια, είναι πολύ υλιστής και πολύ ψυχρός στις περιγραφές του. Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί ούτε δαίμονες στον Πλούταρχο. Ούτε βεβαίως εξωγήινοι. Και όλα αυτά κάνουν αυτή τη μαρτυρία αξιοπρόσεκτη.