28.12.10

Δημοφιλή

Εδώ και δυο εβδομάδες έχω βάλει μια νέα σελίδα στο Γνωμικολογικόν, τα Δημοφιλή.

Πρόκειται βασικά για δυο πίνακες. Ο ένας περιέχει τις Κατηγορίες Γνωμικών που έχουν τις περισσότερες επισκέψειςκαι ο άλλος, αντίστοιχα, τους Συγγραφείς με τις περισσότερες επισκέψεις (μιλάμε για το  Γνωμικολογικόν πάντα).
Οι πίνακες αυτοί είναι δυναμικά συνδεδεμένοι με  τη βάση δεδομένων και έτσι είναι ανά πάσα στιγμή ενημερωμένοι.
Επιπλέον υπάρχουν και δυο πίνακες με τους λιγότερο δημοφιλείς Συγγραφείς και Κατηγορίες. Έχω επίγνωση του γεγονότος ότι τα "λιγότερο Δημοφιλή" δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν άλλον εκτός από μένα, αλλά το έκανα και λίγο εκ του πονηρού: να  παρασύρω λίγο traffic σε παραγνωρισμένες σελίδες!

Μερικές σκέψεις περί Δημοφιλίας:

Από τους συγγραφείς οι μακράν πιο δημοφιλείς είναι ο Καζαντζάκις και ο Ελύτης. Το περίεργο είναι ότι τον πρώτο χρόνο του (παλιού) Γνωμικολογικού οι συγκεκριμένες πηγές δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ονόματα που τώρα είναι στις πρώτες θέσεις. Ο λόγος είναι ότι  οι περισσότερες από τις επισκέψεις αυτές έρχονται μέσω Google και βαίνουν αυξανόμενες καθώς το site γίνεται πιο γνωστό. Έτσι προς αυτούς τους συγγραφείς κατευθύνονται πολλοί που δεν ψάχνουν εξαρχής για Γνωμικά.

Η δημοφιλία κάποιων άλλων πηγών (Ουγκώ, Λα Ροσφουκώ, Ωνάσης) μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στον πίνακα με τους "καλύτερους" (που σημειωτέον, έχει αλλάξει).

Όσον αφορά τις Κατηγορίες, οι "Ανθρώπινες σχέσεις" είναι διαχρονικά στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση εναλλάσσονται η "Ζωή" και η "Αδιαφορία". Ακολουθούν κάποιες κατηγορίες που ήταν αναμενόμενο να έχουν υψηλή δημοφιλία, όπως  "Αγάπη & Έρωτας", "Σεξ", "Ερωτισμός" κλπ.

Προσωπικά πάντα με παραξένευε που η "Αδιαφορία" βρίσκεται τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των φίλων του site. Μια εξήγηση είναι ότι στο ευρετήριο των Κατηγοριών, μια από τις πρώτες λέξεις που θα βρει κανείς -αλφαβητικά- είναι αυτή. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μια άλλη -πιο σοβαροφανής- εξήγηση είναι ότι πολλοί από τους αναγνώστες του Γνωμικολογικού αισθάνονται απογοητευμένοι από τους άλλους ανθρώπους.
Εντάξει, αυτό ακούγεται εντελώς μελό, αλλά πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι από τις 299 κατηγορίες, πρώτη σε δημοφιλία είναι  οι "Ανθρώπινες Σχέσεις", δεύτερη η "Αδιαφορία",  έβδομη η "Απογοήτευση" και σε υψηλές θέσεις κάποιες άλλες "περίεργες" κατηγορίες όπως "Χαρακτήρας", "Χρόνος", "Αλκοόλ" και "Θλίψη & Πόνος".

No comments:

Post a Comment