14.1.13

Ψήφος στα Γνωμικά

Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 έχω προσθέσει σε πολλές σελίδες του Γνωμικολογικού τη δυνατότητα για την εκδήλωση προτίμησης σε ένα γνωμικό κλικάροντας στο αστεράκι κάτω δεξιά  (κάτι σαν ψήφος ή σαν "Like"). Οι τακτικοί θαμώνες του Γνωμικολογικού θα έχουν προσέξει την αλλαγή.

Για όσα  γνωμικά ήδη έχουν ψηφιστεί, υπάρχει και η σχετική ένδειξη με τον αριθμό των ψήφων μέχρι στιγμής.

Για τους δύσπιστους , θα πρέπει να τονίσω ότι η ψήφος αυτή είναι εντελώς ανώνυμη. Δεν σχετίζεται με τα Like στο FB ή σε οποιαδήποτε άλλο δίκτυο.  Και επιπλέον δεν χρειάζεται log in. Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κανείς το ίδιο γνωμικό δύο φορές. Τουλάχιστον όχι από το ίδιο ΙΡ (και ο νοών νοείτω).

Ανέκαθεν δίσταζα να εισάγω αυτό το στοιχείο στο Γνωμικολογικόν παρόλο που ήταν στα υπόψιν από τότε που δημιουργήθηκε το site. Οι βασικές μου επιφυλάξεις ήταν ότι δεν ήθελα να βαρύνω οπτικά τις σελίδες, αλλά ούτε και με επιπλέον φορτίο τον server, πράγμα που θα δημιουργούσε διάφορα προβλήματα, με πιο βασικό την καθυστέρηση στο φόρτωμα των σελίδων. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να να το εφαρμόσω δοκιμαστικά για λίγο και μετά να αποφασίσω αν θα οριστικοποιηθεί.

Μετά από ένα μήνα, μπορώ να πω ότι η δοκιμαστική περίοδος έχει λήξει. Το στοιχείο δεν είναι πλέον σε beta. Δεν βλέπω δυσλειτουργίες στη σελίδα ούτε κολλάει το script που είναι συνηθισμένο πρόβλημα σε κάτι τέτοιους νεωτερισμούς. Επιπλέον από την πρώτη στιγμή -κυριολεκτικά- άρχισε να αξιοποιείται από τους φίλους του Γνωμικολογικού.

Η ψηφοφορία των γνωμικών λοιπόν ήρθε για να μείνει στο Γνωμικολογικόν.

Εδώ που τα λέμε ήταν κάτι που έλειπε από την ιστοσελίδα. Νομίζω πως όλοι οι επισκέπτες του Γνωμικολογικού πέφτουν κάποια στιγμή πάνω σε μια φράση για την οποία θα ήθελαν να είχαν έναν τρόπο να εκφράσουν πόσο τους αρέσει. Και όλα τα sites αυτού του τύπου προσφέρουν κάποιου είδους δυνατότητα για να δηλώσεις την προτίμησή σου αν και συνήθως, κατά την ταπεινή μου άποψη, με πολύ έντονο τρόπο και σε βάρος της εμφάνισης και της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας.

Θα μπορούσα να βάλω και το αντίθετο, καταψήφιση δηλαδή ενός γνωμικού, αλλά ας μην το παρακάνουμε.

Όταν θα μαζευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμός ψήφων, αυτή η συλλογική προτίμηση θα υπεισέλθει αναγκαστικά και στην αξιολόγηση των γνωμικών, που μέχρι στιγμής γίνεται με κάπως υποκειμενκά/ προσωπικά κριτήρια (πάνω σ' αυτό θα επανέλθω με ένα άλλο post).

Τα πιο δημοφιλή με βάση τις ψήφους των αναγνωστών ευρίσκονται στη σελίδα "Τα Δημοφιλή".

Ποια συμπεράσματα αντλεί κανείς από αυτή την πρώτη συγκομιδή προτιμήσεων ψήφων;

Όχι συναρπαστικά, θα πρέπει να πω. Με την έννοια ότι ήταν μάλλον αναμενόμενα:
Πολύς Καζαντζάκης και Ελύτης και κατά δεύτερο λόγο Νίτσε, Γκάντι, Όσκαρ Ουάιλντ, Αϊνστάιν  και (εδώ είναι μια μικρή έκπληξη) Βάρναλης.

Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες εκπλήξεις όπως τα γνωμικά:
«Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου» (J.R.R. Tolkien) ή αυτό του Τουρνιέ:


ή αυτό:

Πρέπει πάντως να παραδεχτώ ότι σε ένα βαθμό η ψηφοφορία επηρεάζεται πολύ από τα γνωμικά που περιέχονται στις σελίδες των διαφόρων επιλογών (με τα Καλύτερα, τα Κλασικά κλπ). Για το λόγο αυτό δεν έχω βάλει δυνατότητα ψηφοφορίας στα Καινούργια και στα Δημοφιλή. Θα ήταν άδικο για τα άλλα γνωμικά.

Πιστεύω πως σε βάθος χρόνου η ψηφοφορία των επισκεπτών θα δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Προς το παρόν, ένα μόλις μήνα μετά, δεν υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ψήφων και δεν είναι εύκολο να βγουν στατιστικά συμπεράσματα.

Ο βασικός λόγος βέβαια δεν είναι αυτός. Ο βασικός λόγος είναι να δοθεί η δυνατότητα μιας κάποιας συμμετοχής σε όσους φίλους του site αισθάνονται αυτήν την ανάγκη. 

No comments:

Post a Comment